Springweer?
Parachutespringen is weersafhankelijk, maar hoe afhankelijk?
De datum van je tandemsprong staat misschien al maanden vast en je bent aan het aftellen tot de dag er is. En dan is het weer niet goed genoeg om te springen. Een grote teleurstelling! Maar de voorspelling waren toch goed?!
Als we één ding niet in de hand hebben dan is dat het weer. De voorspelling kunnen weken van tevoren goed zijn maar zelfs dan kan het heel anders uitpakken.
Bereid je voor dat het weer grote invloed heeft op parachutespringen. Het wachten kan zo een dag in beslag nemen. In dit artikel proberen we een goede omschrijving te geven over waarom parachutespringen zo weersafhankelijk is.
Dit zijn een aantal redenen:
Bewolking
De wolken kunnen een belemmering zijn voor het parachutespringen. Zo kan de bewolking heel laag zitten of heel dik zijn of heel plaatselijk.
De instructeur wilt jou ten alle tijden veilig aan de grond brengen. Daarom wil hij altijd weten waar het landingsterrein is. De wolken kunnen zijn zicht daarin belemmeren waardoor hij het landingsterrein niet kan zien. Dit is een reden om het springen te cancelen of uit te stellen totdat de wolken weg zijn.
Niet alleen de instructeur wil grondzicht hebben, ook de piloot die jou naar boven brengt heeft grondzicht nodig om weer te kunnen landen. Als hij pas op lage hoogte uit de wolken komt heeft hij weinig tijd om het vliegveld te vinden.
regen
Regen zorgt niet alleen voor een nat pak, ook het springmateriaal wordt nat. Naast dat is springen met regen pijnlijk als je met 200km per uur door de druppels valt.
Regen gaat samen met bewolking, en dat is geen dun laagje bewolking. De bewolking kan het grondzicht belemmeren.
wind
Skydive Zeeland heeft de unieke view van land, zee en binnenlandse wateren. Omdat we dichtbij de zee zitten kun je te maken hebben met harde wind. Te harde wind maakt ook weer het landen voor de instructeurs met hun passagiers onveilig. Onze instructeurs zijn wel zo ervaren en gewend aan dit weertype dat we soms zelfs met windkracht 5 kunnen blijven springen. Maar de wind waait niet altijd stabiel, zo kan het ook “gusting” (harde uitschieters) zijn bij windkracht 3. Dan kan het zijn dat we het springen uitstellen totdat de wind afneemt.
mist
Mist is eigenlijk te vergelijken met laaghangende bewolking, we hebben dus met dezelfde gevolgen te maken.
Soms is de mist heel plaatselijk en is het vliegveld zelfs gesloten. Dan mogen de vliegtuigen niet opstijgen en zullen we moeten wachten totdat het optrekt.
Wat kan ik doen om een duidelijke voorspelling te krijgen?
Het heeft weinig zin om weken van tevoren naar de weersvoorspelling te kijken. Een paar dagen van tevoren kun je wel een goede indicatie hebben. Maar het blijft altijd een voorspelling, het kan altijd anders uitpakken op de dag van je sprong.
Om te voorkomen dat mensen voor niets de reis maken naar Skydive Zeeland vragen wij iedereen bij twijfel te bellen voor vertrek van huis om te informeren naar de ”springkansen”. Het is een grote teleurstelling als je aankomt en hoort dat het springen niet doorgaat. Wij proberen aan de telefoon een zo goed mogelijke inschatting te geven van de kansen op het springen. Maar ook wij zitten er soms naast. Dit betekent dat je een nieuwe datum zult moeten inplannen om het nog eens te proberen.
Bereid je voor dat het weer grote invloed heeft op parachutespringen. Het wachten kan zo een dag in beslag nemen.